Sortida amb autobus de Costoja- l’Ermita del Fau – Maçanet de Cabrenys

Sortida de l’Agrupació Excursionista de Palafrugell a l’ermita del Fau

Ens trobem a les 7 del matí a l’aparcament de l’INS Baix Empordà i, aquesta vegada amb una puntualitat gairebé britànica (tot i que l’Albert i la Maria no estaven gaire d’acord), enfilem carretera amb destí a Costoja, a la Catalunya nord, comarca del Vallespir i on la Maria Català hi té avantpassats enterrats, els Matacat. Fem una visita al poble, a l’església i al cementiri. Passem conversa amb uns quants vilatans que estan esperant que arribi el pa, en un banc de la plaça, al solet del matí i a recés de la tramuntana. Farem una primera excursió d’un parell de quilòmetres per un camí frondós a mig del bosc entre atapeïdes alzines que amb la llum del matí semblava que tenien les fulles d’argent. L’autobús ens recull per enfilar cap al coll dels Horts (770 m) i d’allà cap a Sant Cristòfol dels Horts, una església romànica enrunada, que pertany al municipi d’Albanyà. Sorprèn la paret falsa de l’absis amb restes de pintura, que, evidentment és un element constructiu d’una època posterior.

Seguidament ens dirigim camí amunt, amb un primer pas prou fàcil, cap al Puig de la Fillola, que alguns vam pensar que era Arget, perquè ens vam fixar que el temps el mesuraven amb quarts d’hora…Dalt del puig les vistes són espectaculars; tanmateix, no en tenim prou, desfem camí i des de la base de Sant Cristòfol, ara sí, pujada amunt cap al puig de la Gavarra i el Castell del Bac, que és una muntanya de 1.057 metres, situada entre els municipis d’Albanyà i de Maçanet de Cabrenys. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (aquest cim està inclòs a la llistat dels 100 cims de la FEEC). Per arribar-hi, alguns hem fet un petit tram de grimpada, ajudant-nos amb una cadena; també hi havia la possibilitat d’un camí alternatiu per sota el túmul. La serra de Bac Grillera està inclosa en l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa. I tot carenant arribem a l’ermita de Santa Maria del Fau, en reconstrucció… Ara sí, divisem tot Catalunya: Bastiments, Comenegre, pic de les Bruixes, pic de Sant Marc, Bassegoda, Montseny, el Far, el Puigsacalm ens queda una mica lluny, la Mare de Déu del Món, Roca Corba, les Gavarres, la platja de Pals, el Montgrí i la Badia de Roses, el Paní, l’Albera, les Salines…és indescriptible l’espectacularitat del paisatge des d’aquí dalt.

Ara toca començar a tornar, desfem el camí fins el coll del Fau en direcció a Maçanet de Cabrenys, passant per Sant Pere dels Vilars i l’ermita dels Horts. Al casino de Maçanet ens espera una birra ben refrescant i ben merescuda.

Gràcies, Niño, Nacho, Imma, Salita… hem passat un dia amb molt bona companyia.  No podíeu haver encarregat un dia i un itinerari millor!!!

Fins la propera…

Teia

IMG_20190512_135050_resized_20190515_020014787

CollageMaker_20190515_140502963_resized_20190515_020526440

Deixa un comentari